تحصیل دکترا در مالزی به دلیل وجود دانشگاه های بین المللی با رتبه جهانی ممتاز، کیفیت بالای آموزشی، تنوع فرهنگی، و هزینههای مقرون به صرفه نسبت به کشورهای دیگر، به یکی از گزینههای جذاب برای دانشجویان بینالمللی تبدیل شده است. اگر شما هم جزء آن دسته از دانشجویانی هستید که تمایل به تحصیل دکترا در دانشگاه های مالزی دارید، این مطلب برای شماست.
نام رشته دکترا در زبان انگلیسی Doctor of Philosophy است، که با نام اختصاری PHD آن را میشناسند. حالا بریم ببینیم این مقطع PHD در مالزی به چه صورت است. با ما همراه باشید.
نویسنده این مقاله
اطلاعات این مقاله توسط دکتر میلاد محمدی یکی از مشاورین ارشد مجموعه ما و فارغ التحصیل دکترای مهندسی از دانشگاه UKM مالزی نوشته شده است. در این مقاله صفر تا صد مقطع دکترا در دانشگاه های مالزی را بر اساس تجربه های شخصی خودم و دیگر دانشجویان و هر آنچه که قبل از اقدام به شما نمی گویند را مینویسم، امید است این مقاله بتواند در تصمیم گیری و مسیر درست به شما کمک کند. لطفا تا انتهای مطلب با دقت مطالعه بفرمایید و در نهایت از طریق اطلاعات تماس زیر همین صفحه، برای مشاوره و اخذ پذیرش و ویزا با ما ارتباط برقرار کنید.
چرا تحصیل دکتری در مالزی؟
هزینه تحصیل دکترا در مالزی نسبت به کشورهای دیگر مقرون به صرفه است.
پروسه اخذ ویزای تحصیلی مالزی نسبت به کشورهای دیگر آسانتر است.
امکان اخذ ویزای همراه برای خانواده دانشجویان دکترا وجود دارد.
دانشگاه های دولتی مالزی دارای رتبه های 56 الی 200 در دنیا هستند.
مدرک دکترا از دانشگاه ممتاز مالزی در همه کشورها مورد تایید است.
شرایط تحصیل دکتری در مالزی
رشته مرتبط در مقطع ارشد: مهمترین شرط تحصیل در مقطع دکترا در دانشگاه های مالزی، داشتن مدرک فوق لیسانس در رشته مرتبط به رشته ای که میخواهید برای دکترا اقدام کنید و یا رشته نزدیک به آن. مثلا اگر فوق لیسانس جغرافیا دارید، نمی توانید برای دکترای مدیریت در دانشگاه های مالزی اقدام کنید.
معدل نسبتا خوب: داشتن معدل حداقل 14 در مقطع کارشناسی ارشد، یکی دیگر از شرایط ثبت نام دکترا در دانشگاه های مالزی است.
پروپوزال: اکثر دانشجویان با نحوه نگارش پروپوزال دکترا آشنایی دارند، آن دسته از عزیزانی که آشنایی ندارند، حتما در جلسه اول مشاوره یادآوری کنند تا جزئیات دقیق و نحوه نگارش یک پروپوزال حرفه ای را در اختیارتان قرار بدهم. در آینده هم زیر همین پست چند نمونه پروپوزال دانشجویان قبلی در رشته های مختلف که موفق به پذیرش شده اند را برای نمونه آپلود میکنیم.
سن : شرط سن برای دکترا در مالزی وجود ندارد، در هر سنی باشید میتوانید اقدام کنید.
مدرک زبان: ضروری نیست ولی داشتنش کمک میکند ( در ادامه در این مورد توضیحات لازم داده شده )
موارد دیگر: داشتن مقالات علمی، سوابق کار و … اینها هیچ کدام ضروری نیست ولی به پروسه پذیرش دکترا در کشور مالزی کمک میکند.
طول دوره دکترا در مالزی چند سال است؟
دوره دکتری در دانشگاه های کشور مالزی 3 تا 5 سال طول میکشد. یعنی حداقل 3 سال و حداکثر 5 سال، معمولا 99 درصد دانشجویان ایرانی در مالزی، در مدت 3 سال مدرک دکترای خود را دریافت میکنند. اگر هم کسی به هر دلیلی نتوانست در طول 3 سال این کار را انجام بدهد، قابل تمدید به مدت دو سال دیگر است ولی باید شهریه پرداخت کنید.
هزینه تحصیل دانشجویان دکترای کشور مالزی
هزینه تحصیل دکترا در دانشگاه های مالزی، سالانه بین 2400 الی 4000 دلار است که بر اساس رشته و دانشگاه متغیر خواهد بود. در اولین ارتباط شما با مشاورین ما، و ارسال نام رشته تحصیلی، ما بر اساس شرایط شما، بهترین دانشگاه مالزی برای دکترا را به همراه شهریه و هزینه های جانبی برایتان ارسال میکنیم.
روشهای تحصیل دکترا در دانشگاه های مالزی
ساختار تحصیلی مقطع دکترا در همه دانشگاه های مالزی و در همه رشته ها به صورت تحقیقاتی است که به آن ساختار ریسرچ (Research Mode) میگویند. فقط در ترم اول همه رشته ها یک درس به نام روش تحقیق دارند به نام Research Methodology ، گذراندن این درس برای همه اجباری است، هفته ای دو ساعت کلا در کلاس حضور خواهید داشت . توی این درس به شما آموزش میدهند که صفر تا صد دکترای تحقیقاتی را چطور بگذرانید، اطلاعات جامع در مورد نوشتن پایان نامه نهایی و هر چیزی که نیاز دارید، پس در همه جلسات این درس حضور داشته باشید. خودم بعد از گذراندن این درس تازه فهمیدم قراره این سه سال دکترا چیکار کنم.
از همان ترم اول شروع به تحصیل دکترا در مالزی شما ارتباط با استاد راهنمایی که ما براتون میگیریم رو شروع میکنید، یه برنامه استاد به شما میدهد و هر هفته بر اساس آن باید کارهای تحقیقاتی را انجام دهید و به استاد گزارش بدهید و نواقصی اگر وجود دارد با کمک ایشان برطرف میکنید. این کار را به مدت سه سال انجام خواهید داد تا به نتیجه برسید و در نهایت دفاع از رساله دکترا و اخذ مدرک.
در کنار درس روش تحقیق که بالا توضیح دادیم، همه دانشگاه های دولتی یک درس دیگه هم ارائه میدهند برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا، به نام آموزش زبان مالایی، نترسید ، به نظرم شیرین ترین لحظات دوره دکترای شما حضور در کلاس زبان مالایی است.
این درس نه در معدل نهایی شما محاسبه نمی شود، نه خیلی براش سخت میگیرند، این در را ارائه داده اند تا در ترویج زبانشون یه قدمی برداشته باشند. کلاس این درس از لحظه ای که سر کلاس حاضر می شوید تا آخرین ساعت، فقط خنده و خوش گذرانیه، ۲۰ الی ۳۰ دانشجوی خارجی هر کدام از یه کشور، دارن زبان مالایی یاد میگیرن. زبان مالایی قواعد خیلی راحتی داره. وقتی استاد زبان مالاییمون توی گروه میزد کلاس این هفته تعطیله، انصافا همه ما ناراحت میشدیم که قراره دو ساعت شاد رو از دست بدیم تا هفته بعدی.
یه نکته در مورد دروس دکترا در دانشگاه های مالزی : در بعضی از رشته های دکتری مالزی ، ممکن است استاد بر اساس نیاز دانشجو درخواست کند چند واحد درسی بگذراند و در کلاس درس حضور پیدا کند. مثلا شما در حال انجام یه پروژه هستید، و یه جاهایی به اطلاعات بیشتر و تقویت نیاز دارید، اینجا استاد پیشنهاد میده یه کلاس بردارید و فلان کتاب را بگذرانید.
این خلاصهای از روشهای تحصیل دکتری در دانشگاههای مالزی بود. برای عزیزانی که قصد دارند از طریق ما برای ثبتنام در مقطع دکترا اقدام کنند، یک جلسه مشاوره تلفنی اختصاصی و رایگان در نظر میگیریم . در این جلسه، جزئیات کاملتر و نکات مهمتر درباره روشهای تحصیل را بر اساس رشته مورد نظرتان در اختیارتان قرار میدهیم.
بورسیه دکترا در مالزی
دانشگاه های مالزی جهت حمایت از دانشجویان بین المللی در مقطع دکترا، چندین نوع بورسیه ارائه میدهند، که بر اساس رشته، و شرایط شما و نوع پروپوزال شما متفاوت است، گاهی این بورسیه ها به صورت کمک هزینه تحصیلی به صورت واریز مبلغ ماهیانه به حساب شما است، گاهی بورسیه کامل است و کلیه هزینه های شما را پوشش میدهد که با آن فوق فاند میگویند ( Full Fund ). اطلاعات شما را که دریافت کنیم میتوانیم دقیق راهنمایی کنیم و اگر واجد شرایط بورسیه تحصیلی دکتری در مالزی باشید، ما به شما کمک میکنیم به آن برسید. سال گذشته موفق شدیم ۱۴ بورسیه کامل در رشته های مختلف برای هموطنان بگیریم امیدوارم شما هم در سال جاری، در این لیست قرار بگیرید.
شرایط کار حین تحصیل دکترا
کار حین تحصیل برای دانشجویان مقطع دکترا در مالزی فقط به صورت نیمه وقت مجاز است. البته به طور کلی کار حین تحصیل در مالزی ممنوع است ولی دانشجویان دکترا با داشتن یک نامه از استاد راهنما میتوانند به صورت پاره وقت کار کنند، گاهی اوقات دانشجویان در پروژه های استاد همکاری میکنند و حقوق ماهیانه دریافت میکنند. این هم یه سری تکنیکهای خاص داره که بر اساس رشته و دانشگاه متفاوته، حتما در جلسه اول مشاوره رایگان جزئیات کاملش را میدهیم.
نحوه پیدا کردن استاد راهنما در دانشگاه های مالزی
پیدا کردن استاد راهنما در دانشگاههای مالزی یکی از مهمترین مراحل پذیرش در مقطع دکترا است. به استاد راهنما در اینجا “سوپروایزر” (Supervisor) گفته میشود، و این فرد در تمام مسیر تحصیلی، از اولین روز ورود به مالزی تا روز فارغالتحصیلی، نقش اساسی بهعنوان همکار و همراه شما دارد.
اگر این بخش را بهدرستی و با برنامهریزی مناسب قبل از پذیرش انجام دهید، میتوان گفت که ۷۰ درصد از مسیر را طی کردهاید. اهمیت این انتخاب را جدی بگیرید، چرا که موفقیت کارهای پژوهشی شما، آرامش ذهنی در این سه سال، دریافت بورسیه، مرخصیهای تحصیلی، و بسیاری دیگر از مسائل مرتبط به استاد راهنما بستگی دارد.
ویژگیهایی که در انتخاب استاد راهنما باید به آنها توجه کنید شامل تخصص علمی، میزان مقالات و پژوهشهای معتبر، تجربههای علمی و تحقیقاتی، و البته اخلاق حرفهای او است. این استاد راهنما میتواند شما را در کارهای تحقیقاتی همراهی کند و مسیر رسیدن به اهداف پژوهشی را هموارتر سازد. در ادامه چند نکته مهم را بیان میکنم که امیدوارم همه عزیزان بهدقت به آنها توجه کنند.
مشاور خوب و با تجربه، شما را به استاد خوب میرساند
قبل از اینکه برای دکتری مالزی اقدام کنید، از طریق هر کسی که میخواهید اقدام کنید، مشاور شما باید شخصا دوره دکترا را در یکی از دانشگاه های مالزی با معدل ممتاز گذرانده باشد و شخص موفقی بوده باشد در این زمینه، و با پیچ و خم دانشگاه و استاتید و پروپوزال و تحقیقات آشنایی کامل داشته باشد. طبیعتا شخصی که آخرین مدرک تحصیلی اش لیسانس است، نمیتواند مشاور خوبی برای دانشجوی دکتری باشد، شخصی که در ایران زندگی میکند، نمیتواند به همه این جزئیات و راه حل مشکلات دسترسی داشته باشد. خدایی ناکرده نمی خواهیم کسی را زیر سوال ببریم ولی در طی 17 سال زندگی و تحصیل و کار در مالزی و مشاوره به هزاران دانشجو، موارد زیادی به ما مراجعه کرده اند که متاسفانه به دلیل نداشتن مشاور خوب در این بخش شکست خورده اند. بنده کل دوران تحصیل خود در مقطع لیسانس و فوق لیسانس و دکترا را در دانشگاه های دولتی مالزی گذرانده ام و یه جورایی دانشگاه ها اینجا شدن خانه دوم من، همه تلاشم این است که تجربیات تلخ و شیرین سالهای تحصیلم را بتوانم به همه شما منتقل کنم.
ما چطور استاد راهنما برای شما میگیریم؟
بعد از تشکیل پرونده و دریافت مدارک شما، و مطالعه دقیق پروپوزال شما ( البته اگر همان روز اول داشتید)، و انتخاب رشته و دانشگاه، بک گراند علمی و تحقیقاتی چندین استاد را بررسی میکنیم، با آنها ارتباط برقرار میکنیم، و قرار ملاقات تنظیم میکنیم، در یک جلسه در مورد پروپوزال و تحقیقاتی که شما قرار است انجام دهید صحبتهای لازم را انجام می دهیم. هر چند الان بعد از 17 سال ارتباط با دانشگاه ها، خیلی از اساتید در دانشگاه های مالزی را می شناسیم و این برای انتخاب استاد خوب کمک زیادی میکند ( تجربه که بالا گفتم همینجا به کار میاد). بعضی از دانشجویان پروپوزال ندارند، ما از این طریق می توانیم بر اساس نظر دانشجو و مشورت با استاد راهنما یک موضوع خوب و جدید را در نظر بگیریم و شما بر این اساس پروپوزال خود را تنظیم کنید. ( لازم به ذکر است، موضوع پروپوزال بعد از پذیرش قابل تغییر است)
یک نکته اخلاقی برای دانشجویان دکتری
در سیستم دانشگاهی مالزی، استاد راهنمایی که در طول این سه سال همراه شما خواهد بود، به عنوان “سوپروایزر” (Supervisor) شناخته میشود. البته، از این اصطلاح اغلب زمانی استفاده میشود که استاد حضور فیزیکی ندارد؛ بهطور مثال، ممکن است بگویید: «فلانی سوپروایزر من است».
ولی استاد را اگر دکترا داشته باشد حتما داکتر (Doctor) صداش کنید و اگر پرفسور بود حتما پرافسور ( Professor ) صداش کنید. البته ۹۰٪ اساتید پروفسور هستند. بعد که یه کم بیشتر شناختیدش و روابطتان صمیمی تر شد، میتونید پراف ( Prof ) صداش کنید.
همیشه سعی کنید به عنوان یک ایرانی، پرچم ایران را چه در اخلاق و چه در تحصیل بالا نگه دارید، الان دانشجویانی ما داریم که 10 پیش از طریق ما اومدن اینجا دکترا خواندند و به دلیل ارتباط خوب با اساتید به راحتی وارد مقطع پست دکترا شدند با حقوق ماهیانه و یا در پروژه های کاری اساتید مشارکت میکنند.
مقطع پست دکتری در مالزی یک سال است و شما در واقع به عنوان کارمند در دانشگاه مشغول به کار می شوید و روی یک طرح تحقیقاتی فعالیت می کنید، هر ماه هم حقوق میگیرید. ( در یک مقاله جدا در آینده در مورد پست دکترا در دانشگاه های مالزی اطلاعات لازم را با جزئیات مینویسم)